Medelhavet möter Sverige

Ibland önskar man att det kunde vara sommar varje dag, och den här menyn drar blickarna, om inte till sommaren, så definitivt till Medelhavet, och till semesterkänslor. Dock lämnar vi inte de svenska mattraditionerna bakom oss utan kombinerar det bästa av två världar. Förrätten är en smidig och klassisk plocktallrik – tapas – där en tapenade och goda charkuterier får ha huvudrollen. Huvudrätten är en härlig, grillad flankstek, som serveras på en lätt sallad tillsammans med potatis, en yoghurtsås och en rödlökschutney som både du och dina gäster kommer älska. Medelhavets lime och den svenska skogens björnbär möts i en fantastisk kombination i efterrätten - en limetartelett med vit chokladmousse och som sagt, björnbär. Efter grillat är det gott med något fräscht, och då passar det perfekt med syrligheten från bär och citrus, som vilka tillsammans med den vita chokladen möts perfekt.

Förrätt:

Tapas

Tapas med charketurier och tapenad på toast.

Den spanska plockmaten tapas är ett härligt och smidigt sätt att skapa en Medelhavsinspirerad förrätt som både känns och smakar semester. Klassiker inom tapasvärlden är olika typer av charkuterier, oliver, miniversioner av spansk potatisomelett och olika typer av oljeinlagda grönsaker. Här presenterar vi en ganska klassisk och avskalad version av tapas, vilket passar perfekt som förrätt. Vill man göra en huvudrätt av tapasen utökar man med diverse andra smårätter – kanske till och med svensk touch i form av ostar, lax och köttbullar? Här är det bara fantasin som sätter gränser.

Ingredienser

För 4 portioner

Lufttorkade charketurier 200 g
Oliver 1 burk
Bröd 8 skivor

Tapenad

Svarta oliver 85 g
Kapris 1 msk
Sardellfileer 1 st
Soltorkade tomater 3 st
Vitlökskylfta 1 st
Lime 0.5 st
Olivolja 1 dl
Basilika 10 blad
Balsamicovinäger
Honung
Salt

Tillagning

Tapenad
Hacka oliverna medelgrovt och finhacka övriga ingredienser. Blanda väl och låt stå i kyl i några timmar. Låt tapenaden bli rumstempererad innan servering.

Montering
Rulla ihop charketurierna och plasera på tallriken, grilla brödskivrona snabbt u ugnen på 225 grader, så att de precis får en lite krispig yta. Antingen kan man lägga tapenaden på brödet som vi gjort på bilden eller servera i en liten skål brevid eller direkt på tallriken för att få med ordentligt av olivoljan för att doppa brödet i.

Lägg till några extra hela oliver och drissla eventuellt lite balsamicovinäger och olivolja över tallriken.


Annons

Huvudrätt:

Flankstek med rödlökschutney

Flankstek med yoghurtsås, rödlökschutney, sallad och kokt potatis.

Sommar och varma kvällar innebär nästan automatiskt att grilldofterna sprider sig genom luften, och det är ju fantastiskt härligt att sätta sig vid utebordet och avnjuta grillat i solnedgången. Grillat kan dock lätt bli mastigt, men här har vi tagit fram ett recept som både tillfredsställer grillbehovet, samtidigt som det känns fräscht och passar som en lätt men mättande avslutning på en härlig sommardag. Flankstek passar utmärkt att grillas på kolgrill, det ger den där extra lilla sommarkänslan, och rödlökschutneyn kan du förresten använda som tillbehör till allt grillat kött i framtiden!

Ingredienser

För 4 portioner

Flankstek 600 g
Färskpotatis 600 g
Rädisor 1 knippe
Rödlök 1 st
Pärltomater 1 pkt
Blandad sallad 1 påse

Yoghurtsås

Turkisk yoghurt 2 dl
Fetaost 75 g
Soltorkade tomater i olja 4 st
Basilika 0.5 kruka
Marinerade vitlöksklyftor 3 st
Salt
Peppar

Rödlökschutney

Rödlök 1 st
Olivolja 2 msk
Muscovadosocker 2 msk
Balsamicovinäger 2 tsk

Tillagning

Yoghurtsås
Hacka ner alla ingredienserna i yoghurten och rör om, smaka av med salt och peppar. Ställ svalt tills det är dags att servera.

Rödlökschutney
Skiva löken, ca 3 mm tjocka. Fräs i olja till de börjar mjukna, tillsätt socker och vinäger och låt stå på svag värme under lock, rör då och då. Det är klart när löken är nästan helt mjuk och inget av den råa löksmaken är kvar. Det tar ca 20 minuter.

Koka potatisen. Skiva rödlöken och rädisorna, klyfta tomaterna och blanda ner i salladen. Grilla köttet ett par minuter på var sida, eller tills det blir precis som du vill ha det. Servera med såsen och chutneyn.


Annons

Dessert:

Limetartelett med vit chokladmousse

Limetartelett med vit chokladmousse och färska björnbär.

Denna somriga efterrätt kombinerar mildheten från vit choklad med fräschören från lime. Den passar perfekt som en lite finare efterrätt för gästerna under någon av sommarens grillkvällar, då man gärna vill ha något uppfriskande till just efterrätten. Du kan med fördel förbereda mördegsbottnarna och limefyllningen och den vita chokladmoussen tidigare under dagen, och sedan bara spritsa ut chokladmoussen över tartletterna precis innan servering – smidigt när du vill hinna umgås med gästerna också!

Ingredienser

För 4 portioner

Mördegsbotten

Smör 100 g
Socker 0.5 dl
Vaniljsocker 0.5 tsk
Mjöl 2 dl

Limefyllning

Ägg 1 st
Socker 1 dl
Mjöl 1 msk
Lime 1 st

Vit chokladmousse

Grädde 1.5 dl
Kesella 1.5 dl
Vit choklad 150 g
Vaniljextrakt 0.5 tsk

Björnbär 8 st

Tillagning

Mördegsbotten
Mixa samman alla ingredienser i en matberedare tills det formas en deg, om den inte går ihop kan man lätt knåda ihop den med händerna. Pressa ut degen i små formar och förgrädda dessa i 175 grader ca 5 minuter.

Limefyllning
VIspa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Vänd ner zest och juice från limen tillsammans med mjölet och häll i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader tills de får en gyllenbrun färg. Låt svalna helt, gärna i kylskåp.

Vit chokladmousse
Smält chokladen tillsammans med grädden i en gryta, tillsätt kesellan och vaniljextraktet när det smält. Häll över en i en gräddsifon och ladda. Sätt i kylen och låt svalna helt, skaka på den lite då och då.

Lossa tarteletterna från formarna, spritsa ut moussen stiligt över tarteletten och garnera med ett par björnbär och kanske något grönt du hittar.


Annons

Zest
Zest är strimlor av den yttersta, färgade delen av skalet från citrusfrukter. Zest används som maksättare och dekoration i mat och efterrätter, till exempel citronpaj, maräng, sorbet och sallader. Zesten används när man vill få citrussmaken och juicen används när man vill få syran. Strimlat citronskal används också i drinkar.
Annons
Tranchering
Tranchering innebär att man skär upp kött i tunna skivor inför servering, det kan exempelvis vara en stek. Direkt efter tillagning bör köttet få vila i 10 minuter för att svalna något vilket gör att det stabiliserar sig och behåller saftigheten bättre.
Potatis
Potatis härstammar från sydamerika och blev populär i Sverige under 1800-talet. Till stor del tack vara att det då blev mer allmänt känt att den gick att förädla till brännvin. Potatis finns i över 4 000 olika sorter som varierar i både färg, form och smak.
Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Annons


Mer inspiration

VårmenyPilgrimsmusslor, struts och vit chokladPilgrimsmusslor, struts och vit chokladNyårsmeny 2017Hola EspañaLaxpaté, Bouillabaisse och GinoAlla hjärtans dag 2018En grön festmåltidPilgrimsmusslor, struts och vit chokladKantareller, kronhjort och mandelRäkor, röding och italiensk marängRäkor, röding och italiensk maräng