Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Medelhavet möter Sverige

Tapas

Tapas med charketurier och tapenad på toast.

Den spanska plockmaten tapas är ett härligt och smidigt sätt att skapa en Medelhavsinspirerad förrätt som både känns och smakar semester. Klassiker inom tapasvärlden är olika typer av charkuterier, oliver, miniversioner av spansk potatisomelett och olika typer av oljeinlagda grönsaker. Här presenterar vi en ganska klassisk och avskalad version av tapas, vilket passar perfekt som förrätt. Vill man göra en huvudrätt av tapasen utökar man med diverse andra smårätter – kanske till och med svensk touch i form av ostar, lax och köttbullar? Här är det bara fantasin som sätter gränser.

Ingredienser

För 4 portioner

Lufttorkade charketurier 200 g
Oliver 1 burk
Bröd 8 skivor

Tapenad

Svarta oliver 85 g
Kapris 1 msk
Sardellfileer 1 st
Soltorkade tomater 3 st
Vitlökskylfta 1 st
Lime 0.5 st
Olivolja 1 dl
Basilika 10 blad
Balsamicovinäger
Honung
Salt

Tillagning

Tapenad
Hacka oliverna medelgrovt och finhacka övriga ingredienser. Blanda väl och låt stå i kyl i några timmar. Låt tapenaden bli rumstempererad innan servering.

Montering
Rulla ihop charketurierna och plasera på tallriken, grilla brödskivrona snabbt u ugnen på 225 grader, så att de precis får en lite krispig yta. Antingen kan man lägga tapenaden på brödet som vi gjort på bilden eller servera i en liten skål brevid eller direkt på tallriken för att få med ordentligt av olivoljan för att doppa brödet i.

Lägg till några extra hela oliver och drissla eventuellt lite balsamicovinäger och olivolja över tallriken.

Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons


Mer inspiration

Pilgrimsmusslor, struts och vit chokladBlomkål, spätta och rabarberNyårsmeny 2017VårmenyMedelhavet möter SverigeAlla hjärtans dag 2018Nyårsmeny 2017Lord Wellingtons söndagsmiddagLord Wellingtons söndagsmiddagVårmenyBlomkål, spätta och rabarberEn grön festmåltid