Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Medelhavet möter Sverige

Limetartelett med vit chokladmousse

Limetartelett med vit chokladmousse och färska björnbär.

Denna somriga efterrätt kombinerar mildheten från vit choklad med fräschören från lime. Den passar perfekt som en lite finare efterrätt för gästerna under någon av sommarens grillkvällar, då man gärna vill ha något uppfriskande till just efterrätten. Du kan med fördel förbereda mördegsbottnarna och limefyllningen och den vita chokladmoussen tidigare under dagen, och sedan bara spritsa ut chokladmoussen över tartletterna precis innan servering – smidigt när du vill hinna umgås med gästerna också!

Ingredienser

För 4 portioner

Mördegsbotten

Smör 100 g
Socker 0.5 dl
Vaniljsocker 0.5 tsk
Mjöl 2 dl

Limefyllning

Ägg 1 st
Socker 1 dl
Mjöl 1 msk
Lime 1 st

Vit chokladmousse

Grädde 1.5 dl
Kesella 1.5 dl
Vit choklad 150 g
Vaniljextrakt 0.5 tsk

Björnbär 8 st

Tillagning

Mördegsbotten
Mixa samman alla ingredienser i en matberedare tills det formas en deg, om den inte går ihop kan man lätt knåda ihop den med händerna. Pressa ut degen i små formar och förgrädda dessa i 175 grader ca 5 minuter.

Limefyllning
VIspa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Vänd ner zest och juice från limen tillsammans med mjölet och häll i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader tills de får en gyllenbrun färg. Låt svalna helt, gärna i kylskåp.

Vit chokladmousse
Smält chokladen tillsammans med grädden i en gryta, tillsätt kesellan och vaniljextraktet när det smält. Häll över en i en gräddsifon och ladda. Sätt i kylen och låt svalna helt, skaka på den lite då och då.

Lossa tarteletterna från formarna, spritsa ut moussen stiligt över tarteletten och garnera med ett par björnbär och kanske något grönt du hittar.

Annons
Zest
Zest är strimlor av den yttersta, färgade delen av skalet från citrusfrukter. Zest används som maksättare och dekoration i mat och efterrätter, till exempel citronpaj, maräng, sorbet och sallader. Zesten används när man vill få citrussmaken och juicen används när man vill få syran. Strimlat citronskal används också i drinkar.
Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons


Mer inspiration

Pilgrimsmusslor, struts och vit chokladRäkor, röding och italiensk marängKantareller, kronhjort och mandelBlomkål, spätta och rabarberJulmenyAlla hjärtans dag 2018En grön festmåltidAlla hjärtans dag 2018Lord Wellingtons söndagsmiddagPilgrimsmusslor, struts och vit chokladVårmenyNyårsmeny 2017