Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Vårmeny

Smörstekt sparris med lufttorkad skinka

Smörstekt sparris lindade i lufttorkad skinka med dilloja.

Ingredienser

För 4 portioner

Grön sparris 12 st
Lufttorkad skinka 4 skivor
Smör
Olivolja
Dill
Salt
Peppar

Tillagning

Fräs sparrisen i rikligt med smör. Antingen kan du linda in sparrisen i skinkan och steka med den, exempelvis om den lindas i bacon. Om den lindas i någon riktigt trevlig skinka av hög kvalitet kan det med fördel göras efter att sparrisen steks. Blanda lite olja med dill och drissla över.

Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons


Mer inspiration

JulmenyLaxpaté, Bouillabaisse och GinoKantareller, kronhjort och mandelNyårsmeny 2017Kantareller, kronhjort och mandelLord Wellingtons söndagsmiddagMedelhavet möter SverigeLord Wellingtons söndagsmiddagNyårsmeny 2017Blomkål, spätta och rabarberPilgrimsmusslor, struts och vit chokladEn grön festmåltid