Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Nyårsmeny 2017

Chokladfondant med hallonsås

Chokladfondant med hallonsås

Denna efterrätt är verkligen en klassiker, av bra anledningar, en varm krämig nästan flytande chokladkaka, den mjuka grädden och här tillsammans med en hallonsås som tillför precis rätt mängd syrlighet för att föra ihop allting.

Ingredienser

För 4 portioner

Hallonsås

Hallon 250 g
Socker 0.5 dl
Vatten 3 dl

Chokladondant

Smör 100 g
Mörk choklad 100 g
Ljust muskavadosocker 100 g
Mjöl 100 g
Ägg 2 st
Äggulor 2 st

Vispgrädde 2 dl

Tillagning

Hallonsås
Koka hallon och vatten till hallonen kokat sönder helt. Tillsätt mer vatten om det behövs. Sila sedan bort kärnor och fruktkött så att du får en klar vätska kvar. Tillsätt socker och koka upp på nytt och låt den reducera tills den börjar bli tjockflytande.

Chokladfondant
Smöra 4 formar noggrant och pudra dem med kakao.

Smält choklad och smör tillsammans, vispa ägg, äggulor och socker pösigt. Rör ner chokladen och smöret lite i taget och vispa ner det jämt. Vänd sedan försiktigt ner mjölet. Grädda i 200 grader i ca 10 minuter, till den är färdig på toppen.

Rör försiktigt på kakan och se så den inte sitter fast. Lägg en tallrik ovanpå och vänd upp med hjälp av en tallrik. Servera med lite löst vispad grädde.

Annons
Choklad
Choklad tillverkas från kakaobönor som först fermenteras under en vecka för att sedan torkas och rostas. Denna process ger upphov till den rika komplexitet av smaker som vi förknippar med choklad.
Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons


Mer inspiration

Pilgrimsmusslor, struts och vit chokladBlomkål, spätta och rabarberNyårsmeny 2017Pilgrimsmusslor, struts och vit chokladAlla hjärtans dag 2018JulmenyKantareller, kronhjort och mandelLord Wellingtons söndagsmiddagAlla hjärtans dag 2018Hola EspañaLord Wellingtons söndagsmiddagBlomkål, spätta och rabarber