Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Julmeny

3 små rätter

3 små rätter

Denna förrätt bjuder på tre klassiker som hittas på julbordets första del. En krämig senapssill, gravad lax och Jansons frestelse. Allt serveras på ett grovt bröd och har helt klart hittat inspiration hos Danmarks makalösa smørrebrød.

Ingredienser

För 4 portioner

Jansons frestelse

potatis 500 gram
lök 0.5 st
anjovisfiléer 15 st
grädde 2 dl
Anjovisspad
Salt
Peppar

Senapssill

Creme fraiche 1 dl
Senap (söt och stark) 0.5 dl
Sillbitar 12 st

Lax

Gravad lax 200 g
Hovmästarsås 2 msk

Kavring

Tillagning

Jansons frestelse
Skär potatisen i strimlor, hacka löken och anjovisen. Varva ingredienserna i en ugnsform, salta och peppra. Häll över lite av anjovisspadet och grädden.

Grädda i ugn på 175 grader tills gyllenbrun och mjuk och krämig i mitten. Tiden varierar beroende på hur stor formen är.

Senapssill
Blanda creme fraich och senap, salta och peppra efter behag. Lägg i sillen och låt vila i kyl några timmar. Se till att använd färdiginlagd sill, exempelvis så kallad 5-minuterssill.

Lägg upp Janson, Sill och Lax på brödet och servera.

Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons


Mer inspiration

Blomkål, spätta och rabarberLaxpaté, Bouillabaisse och GinoVårmenyLord Wellingtons söndagsmiddagEn grön festmåltidAlla hjärtans dag 2018Alla hjärtans dag 2018Hola EspañaMedelhavet möter SverigeMedelhavet möter SverigeRäkor, röding och italiensk marängBlomkål, spätta och rabarber