Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: En grön festmåltid

Rödbetsbiffar med Chevrésås och ärtpuré

Rödbetsbiffar med chevrésås och grön ärtpuré, serverad med grillad äggplanta.

Rödbetor och Chevré är en riktig ”match made in heaven” där rödbetornas sötma gifter sig med sältan i Chevrén. Rödbetsbiffarna får en fin mörkt röd färg som skapar en trevlig kontrast mot den gröna fräscha ärtpurén. Tillsammans med den smakrika chevrésåsen blir det en treenighet som smakar fantastiskt gott.

Ingredienser

För 4 portioner

Ärtpuré

Gröna ärtor 3 dl
Grädde 1 dl
Salt

Rödbetsbiffar

Rödbetor 400 g
Gulbetor 400 g
Ägg. 2 st
Salt
Svartpeppar

Chevrésås

Grönsaksbuljong 1 dl
Grädde 1 dl
Chevré 100 g
2 tsk Honung
Maizena 2 tsk
Salt

Tillagning

Ärtpuré
Koka ärtorna i lättsaltat vatten i ca 3 min eller tills de är mjuka. Häll bort vattnet och tillsätt grädden och mixa med en mixerstav till en jämn pure. Smaka av med salt.

Rödbetsbiffar
Förväll betorna i kokande vatten i ca 10-15 min. Häll av vattnet låt dem kallna något och riv dem sedan grovt. Blanda med äggen till en jämn smet. Forma till lagom stora biffar och stek i smör.

Chevrésås
Koka upp buljong, grädde och honung. Finhacka Chevrén och blanda i. Rör om nog tills dess att all osten smält. Kör med stavmixer till en jämn sås och blanda sedan i maizena och låt såsen koka upp så att den reder sig. Smaka av och tillsätt eventuellt salt om sältan i buljongen och Chevrén behöver stöttas upp.

Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons


Mer inspiration

En grön festmåltidHola EspañaLaxpaté, Bouillabaisse och GinoVårmenyBlomkål, spätta och rabarberVårmenyMedelhavet möter SverigeKantareller, kronhjort och mandelAlla hjärtans dag 2018Hola EspañaAlla hjärtans dag 2018Räkor, röding och italiensk maräng