Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: En grön festmåltid

Friterad blomkål med ostsås

Friterad blomkål med ostsås.

Härligt frasig och krispiga blomkålsbollar i en smakrik ostsås. Blomkål kan vid första anblick tyckas vara en lite tråkig grönsak med sin ljusa färg som drar lite åt det beigea hållet. Men den är lite av en oslipad diamant i grönsaksdisken och bjuder rätt tillagad på både en god smak och intressant textur. När den får lyftas upp av den krispiga frityrsmeten och den fantastiska ostsåsen så skapas magi på matbordet.

Ingredienser

För 4 portioner

Ostsås

Smör 1 msk
Mjöl 1 msk
Mjölk 2 dl
Vällagrad ost 100 g
Honung 1 tsk
Cayennpeppar 1 nypa
Salt
Svartpeppar

Frityrsmet

Mjöl 2 dl
Vatten 1.5 dl
Äggvita 1 st
Socker 1 tsk
Bakpulver 1 tsk
Salt

Frityrolja 2 l
Blomkål 500 g

Tillagning

Ostsås
Smält smöret i en kastrull och lyft sedan bort den från värmen. Rör ner mjölet så att det blir till en jämn smet. Blanda i mjölken, honung och smaka av med salt, peppar och cayenne. Koka upp och låt koka i ca 2 min under konstant omrörning. Riv osten och blanda ner den så att den smälter. Servera genast!

Frityrsmet
Blanda mjöl, bakpulver, socker, bakpulver och salt. Tillsätt vattnet och vispa till en jämn smet. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd sedan försiktigt ner den i smeten för att få en luftig frityrsmet.

Fritering
Värm oljan till 175 grader, en termometer är oumbärlig för att hålla koll på temperaturen vid fritering. Skär blomkålen i fina små buketter. Doppa buketterna i frityrsmeten och fritera i omgångar i ca 3-4 minuter tills de är gyllenbruna. Låt dem rinna av på ett hushållspapper i någon minut. Dom bör sedan avnjutas direkt för att de ska vara riktigt frasiga. Om man friterar i omgångar går det att hålla dem
varm i ugnen inställd på 100℃ i ca 10–15 min för att alla omgångar ska hinna bli klara. Håller man dem varma längre blir de lätt sega och tråkiga.

Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons


Mer inspiration

Blomkål, spätta och rabarberPilgrimsmusslor, struts och vit chokladLaxpaté, Bouillabaisse och GinoMedelhavet möter SverigeRäkor, röding och italiensk marängAlla hjärtans dag 2018Nyårsmeny 2017Alla hjärtans dag 2018Blomkål, spätta och rabarberLord Wellingtons söndagsmiddagEn grön festmåltidRäkor, röding och italiensk maräng