Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Hola España

Paella

Paella med musslor och räkor.

Detta är en av de mest klassiska spanska rätterna och finns i en uppsjö olika varianter. Vårt recept hämtar bland annat sina smaker från havet. Räkor och musslor ger en mustig med ändå fräsch smakupplevelse och passar utmärkt en ljummen sommarkväll.

Ingredienser

För 4 portioner

Tomater 3 st
Chili (Mild röd) 0.5 st
Röd paprika 1 st
Charlottenlökar 3 st
Vitlöksklyfta 1 st
Blåmusslor 500 g
Oskalade färska räkor 500 g
Risottoris 2.5 dl
Grönsaksbuljongstärning 1 st
Vitt vin 2 dl
Vatten. 3 dl
Saffran 0.5 g
Olja 2 msk
Honung 1 tsk
Paprikapulver 0.5 msk
Salt 1 tsk
Peppar
Rosmarin till garnering

Tillagning

Om paellapannan ännu inte hittat sig in i dit kök går det även bra med en stor och tjockbottnad kastrull.

Skär tomaterna i klyftor och skär bort det blöta innanmätet. Tärna tomater, paprikan, finhacka sedan schalottenlök, chili och vitlök. Värm upp paellapannan och fräs alla grönsaker tillsammans med oljan, honungen och riset i ca 2-3 min. När grönsakerna börjat få lite färg tillsätt resten av kryddorna och stek i ytterligare någon minut. Stek inte kryddorna för länge då de lätt kan bli brända.

Lös upp buljongtärningen i vattnet och tillsätt till pannan tillsammans med vinet. Låt detta puttra under lock i ca 15 min. Skrubba under tiden musslorna och kassera de som verkar dåliga. Lägg på musslor och låt ligga under lock i ytterligare 5 min. När allt är klart lägg upp paellan på förvärmda tallrikar och garnera med räkor och en kvist rosmarin.

Njut sedan av fantastiska färger, dofter och smaker!

Annons
Vin
Vitt vin tillverkas oftast på gröna druvor. Men även röda druvor kan användas då färgen sitter i skalet. Om skalet avskiljs direkt efter pressning får man ett vitt vin. Om druvsaften och skalet tillåts ligga tillsammans i några timmar upp till några dygn får man istället ett rosévin. Röda viner fås genom att druvsaft och skall får jäsa tillsammans, ibland upp till flera månader.
Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Annons


Mer inspiration

Hola EspañaAlla hjärtans dag 2018Räkor, röding och italiensk marängBlomkål, spätta och rabarberEn grön festmåltidKantareller, kronhjort och mandelNyårsmeny 2017VårmenyMedelhavet möter SverigeLord Wellingtons söndagsmiddagLaxpaté, Bouillabaisse och GinoPilgrimsmusslor, struts och vit choklad