Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Alla hjärtans dag 2018

Matvetesallad med melon och entrecote

Matvetesallad med melon och entrecote

Huvudrätten är en riktigt fräsch sallad, välbalanserad mellan den picklade rödlökens syra och den söta melonen och några bitar av en saftig entrecote på toppen. Tänk på att lägga in rödlöken några dagar innan så att smakerna hinner sätta sig. Passa gärna på att göra lite extra lag och lägg in lite blomkål och morötter eller något annat du kan komma på. Lagen i receptet är en standard 1-2-3-lag och passar att lägga in det mesta i.

Ingredienser

För 4 portioner

Entrecote 800 g
Matvete 3 dl
Coctailtomater 20 st
Salladslökar 2 st
Påse blandad sallad 1 st
Melon 1 st

Picklad rödlök

Rödlök 1 st
Ättikssprit (12%) 1 dl
Socker 2 dl
Vatten 3 dl

Tillagning

Picklad rödlök
Skiva rödlöken fint, ca 3 mm. Blanda ättika, socker och vatten och låt koka upp. Häll den varma lagen över löken i en glasburk och låt svalna. När det är svalt sött på locket och ställ i kylen. Den behöver stå minst ett dygn, gärna några dagar, så det är definitivt något man skall förbereda i god tid.

Sallad
Plocka ut köttet i god tid så det hinner bli rumstempererat, salta och peppra och lägg det åt sidan tills det är dags att steka det. Koka matvetet enligt förpackningen och ställ åt sidan, det skall vara varmt när det serveras, men inte hett. Tärna melonen, dela tomaterna, hacka löken och blanda med salladen. Stek köttet i smör tills en innertemperatur på 60 grader, ös gärna över smöret från pannan då och då. Är det en tjock bit kan man med fördel göra klart den i ugnen på 175 grader när man stekt på alla sidorna så de fått en bra stekyta.

Uppläggning
Blanda ner det varma matvetet i salladen och lägg upp på varma tallrikar, skär upp köttet som nu har fått vila ca 10 minuter och lägg på salladen. Toppa med den picklade rödlöken.

Annons
Buljong
Efter kräftkalaset blir det ofta en massa kräftskal över. Det är nästan en synd att kasta bort så mycket smak utan att koka en fond eller buljong på dem först. Lägg allt i en gryta och täck med vatten, låt det puttra några minuter och sila sedan bort skalen för att sedan reducera ner och intensifiera smakerna. Detsamma gäller resterna efter de griljerade revbenen, som säkert kokades först så halva jobbet redan är klart. Ett perfekt sätt att ta till vara på allt.
Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons


Mer inspiration

Räkor, röding och italiensk marängKantareller, kronhjort och mandelRäkor, röding och italiensk marängVårmenyEn grön festmåltidKantareller, kronhjort och mandelAlla hjärtans dag 2018Alla hjärtans dag 2018VårmenyNyårsmeny 2017Alla hjärtans dag 2018Hola España