Du har hittat ett recept på en enskild rätt, för att få den rätta trerätterskänslan finns rätten i sin meny här: Blomkål, spätta och rabarber

Gratinerad blomkålssoppa

Gratinerad blomkålssoppa.

Blomkål kan vid första anblick tyckas vara en lite tråkig grönsak med sin ljusa färg som drar lite åt det beigea hållet. Men den är lite av en oslipad diamant i grönsaksdisken och bjuder rätt tillagad på både en god smak och intressant textur. I en soppa ger den en fin fyllighet och en mild smak som samspelar på ett delikat sätt med övriga ingredienser.

Ingredienser

För 4 portioner

Blomkålshuvud 0.5 st
schalottenlökar 4 st
Vitt vin 2 dl
Grädde 1 dl
Grönsaksbuljongstärning 1 st
Honung 0.5 msk
Rapsolja 1 msk
Västerbottenost (riven) 1.5 dl
Salt
Svartpeppar

Tillagning

Finhacka schalottenlök och stek den i olja för att ge den lite färg. Tillsätt vin, honung, buljongtärning och finhackad blomkål och låt koka försiktigt i ca 10-15 min till dess att blomkålen blivit mjuk. Tillsätt grädde och 1 dl av osten. Kör med stavmixer till en slät konsistens och smaka av med peppar och ev salt.

Beroende på blomkålen kan konsistensen bli lite lös vilket man enkelt kan fixa genom att reda av med maizena och låt därefter soppan koka upp. Fördela i skålar och fördela resten av den rivna västerbottenosten över dessa. Bränn av med gasbrännare för att få en gratinerad yta.

Garnera gärna med nått grönt och servera genast!

Annons
Vassa knivar
Vassa knivar är en förutsättning för ett lustfyllt matlagande. Det klassiska skärpstålet som består av en stålstav med tunna längsgående räfflor används för att räta upp eggen på kniven. Skärpstålet göra en vass kniv vassare. Om egen blivit slö måste den dock slipas och ett bryne i sten, porslin eller diamant behövs. Är du osäker på hur du slipar knivar är det rekommenderat att lämna in dem till ett proffs.
Annons
Mise en place
Mise en place, eller “allt på plats” som det franska uttrycket översätts, betyder att allt skall vara på plats när det väl är dags. Alla ingredienser skall vara framme, uppmätta och förberedda att användas. Även alla verktyg, kastruller och maskiner skall stå redo. På så vis minskas stressen vid tillverkningen och mer tid blir över till ert sällskap.
Stekning
När man steker eller bryner något för att ge det färg är det egentligen en kemisk process kallad Millardreaktion som pågår. Det innebär att proteiner och kolhydrater reagerar med varandra vilket ger upphov till den bruna färgen och det är även källan till en mångfald av nya smaker.
Annons


Mer inspiration

Lord Wellingtons söndagsmiddagNyårsmeny 2017Laxpaté, Bouillabaisse och GinoBlomkål, spätta och rabarberMedelhavet möter SverigeNyårsmeny 2017Pilgrimsmusslor, struts och vit chokladAlla hjärtans dag 2018Pilgrimsmusslor, struts och vit chokladBlomkål, spätta och rabarberLord Wellingtons söndagsmiddagHola España